Nepenthes glabrata

Další menší druh pocházející z horských lesů Sulawesi, je dobře rozpoznatelný díky jedinečnému zbarvení láček. Rostlině se daří v podmínkách pro vysokohorské láčkovky, nicméně kamarádům roste dobře i při vyšších teplotách. Již se těším na horní láčky.

Nepenthes undulatifolia

Tato celkem v přírodě i kultuře vzácná láčkovka z mlžných hor jihovýchodního Sulawesi je v kultuře celkem nenáročná. Pěstuji ji v podmínkách pro rostliny ze středně vysokých nadmořských výšek. Láčkovka je též ozdobná svým vlnitým listem, po kterém dostala své jméno.

Nepenthes tenuis

Tato celkem drobná láčkovka je endemitem západní Sumatry, kde roste okolo 1 000 m. n. m. Vejde se i tam, kde už žádné místo “určitě“ není. Její malé baculaté láčky na dlouhých úponkách jsou velké do 5 cm. Její bezproblémový růst, malé rozměry a trocha jiné láčky jí dělají ozdobou každé sbírky.

Maxillaria porphyrostele

Tuto brazilskou orchidej mi v loni věnoval kamarád s tím, že se mu strašně líbí, ale že mu nikdy nevykvetla. Rostlina byla nádherně zapěstovaná, tak jsem ji šoupnul do místnosti, kde netopím a naopak na noc otevírám ventilačku (i v zimě) a hle, v předjaří rozkvetla cca 17 květy.

Nepenthes × trusmadiensis

Je to přírodní hybrid mezi N. lowii a N. macrophylla z hory Trusmadi na Borneu. Letos na jaře jsem dostal vrcholový řízek této nádherné láčkovky, který zhruba po dvou měsících zakořenil a začal růst. Zdá se značně tolerantní k vyšším letním teplotám.

Pinguicula emarginata

Tato mexická tučnice na rozdíl od jejich příbuzných snáší velice dobře celoročně vlhčí prostředí. Rostliny pěstuji trochu netradičně na xaximu zavěšeném na boku akvária, kde celoročně kvetou. Mám dva klony, fialově a bíle kvetoucí rostliny. Je zajímavé, že těm s bílými květy se růžice zbarvují do červena.

Nepenthes diatas

Tento konkrétní klon pochází od AW a zdá se býti tolerantní vůči vyšším teplotám. Tato nádherná láčkovka, která je endemitem na Sumatře (Bandahara), mi velice dobře roste v podmínkách spíše určeným intermediate druhům ač je to podle výšky výskytu čistý ultrahighland.

Genlisea

Mám asi 12 druhů těchto miniaturních masožravých rostlin podobným bublinatkám. Rostlinky mám umístěné v malinkatém akváriu pod umělým osvětlením, na zimu v temperované místnosti. Hladinu vody nechávám značně kolísat, od úplného zalití k hraně květináče po 2 – 3 cm ode dna.

Utricularia cv Jitka

Tento kultivar vytvořený RNDr. Miloslavem Studničkou křížením Utricularia quelchii x pratermissa má opravdu velkolepé květy. Rostlina bezproblémově roste v akváriu pod umělým osvětlením, kdy zimní denní a noční teploty jsou: 20°C a 13°C.

Aerangis punctata

Tato nádherná miniaturní orchidej pocházející z Madagaskaru má vůči listům obří květ. Rostlinka je zdobná i listem, který je stříbrně skvrnitý. Pěstuji ji vyvázanou ve vitríně s heliamphorami, ale až dokvete, přemístím ji k láčkovkám, kde je méně světla a nebude tak přepálená a doufám, že i další květenství bude bohatší.

Dendrobium kingianum

Tato drobná orchidej je endemitem Austrálie, kde roste na skalách, jako litofyt. Její kvítka jsou drobná, ale jejich větší množství a nádherně voní. Rostlinu pěstuji v na zimu temperované místnosti v blízkosti západního okna.

Pinguicula primuliflora

Vykvetla mi tato drobná tučnice původem z jihovýchodu Spojených států. Což o to květ je opravdu pěkný, ale rostlina v mých podmínkách zrovna moc nebují, spíše přežívá. Tučnici mám umístěnou v akváriu v misce s živým rašeliníkem pod spíše slabším umělým osvětlením. Zimní denní a noční teploty jsou: 20°C a 13°C.